Latest topics
» www.uskupi.ba
2011-04-09, 16:24 by Gost

» Status bolonjaca nakon završenog studija
2011-02-20, 20:46 by Emy

» Nova web stranica Udruzenja DDK Bihac
2010-12-15, 11:21 by ismet222

» Čestitka za rođendan !
2010-09-24, 00:26 by admin

Sretan rođendan forume !

2010-09-03, 01:28 by admin

Dragi naši članovi i posjetioci danas naš forum slavi 1.rođendan.Tačno prije godinu dana pokrenuli smo ovaj Forum Ekonomskog fakulteta Bihać kako bih pružili i razmjenili informacije te olakšali našim studentima prikupljanje informacija vezanih za njihovo školovanje.Forum je opstao i dalje je u funkciji zahvaljujući našim vjernim članovima.Zato Vam u ime Administracije foruma želim …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Obavijest vezana za prenos predmeta i Master studij

2010-08-23, 15:19 by admin

Poštovani članovi i posjetioci foruma obavještavamo Vas slijedeće:

Studenti upisani u 2008 godini u narednu godinu mogu da prenesu dva nastavna predmeta dok studenti upisani u 2009 godini mogu da prenesu samo jedan nastavni predmet.

Obavještavamo kandidate za Master studij da će za isti u toku Septembra mjeseca biti raspisan konkurs.

Puno uspjeha u nastavnoj godini 2010/2011 želi Vam …

[ Full reading ]

Komentari: 1

U prvu godinu upisano skoro 1.000 studenata

2010-08-04, 20:15 by admin

U prvu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini planom upisa studenata Univerziteta u Bihaću predviđeno je da se upiše njih 1920. Prvi upisni rok je okončan i do sada je upisano 977 studenata, odnosno 51 posto.

Sudeći prema ovim podacima, na većini fakulteta ostalo je dovoljno mjesta za one koji će se prijaviti u drugom upisnom roku koji će biti održan krajem ovog ili početkom …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Informativni časopis STUDENT Br.78-79

2010-07-08, 21:27 by adminKomentari: 0

Zasjedao Senat Univerziteta

2010-07-05, 21:35 by adminNa svojoj 12. redovnoj sjednici Senat Univerziteta u Bihaću pod predsjedavanjem predsjednika, prof. dr. Refika Šahinovića,je razmatrao nekoliko značajnih cjelina akademskih pitanja iz svoje nadležnosti.

Najznačajniji akt o kome se raspravljalo i koji je nakon usvajanja upućen u daljnju proceduru može u značajnoj mjeri olakšati …

[ Full reading ]

Komentari: 1

Emisija Time out dana 27.06.2010 RTV USK

2010-06-27, 19:44 by admin

Dana 27.06.2010 godine u emisiji za mlade TIME OUT RTV USK sa početkom u 20h gost emisije Dekan Ekonomskog fakulteta Bihać Gosp.Prof.Dr.Cariša Bešić.Emisija je otvorenog tipa te svoja pitanja možete uputiti direktno putem telefona.

Hvala

Administrator


Komentari: 3

Vodič za upis 2010/2011 Ekonomski fakultet Bihać

2010-06-07, 15:10 by admin

Svoju brošuru "Vodič za upis 2010/2011"možete pronaći već danas u studentskoj službi ovog fakulteta.

[ Full reading ]

Komentari: 5

Obavijest administracije portala

2010-06-10, 15:22 by admin

Dana 10.06.2010 godine došlo je do ozbiljnih kršenja pravila foruma kao i vređanje administracije portala i Dekana Ekonomskog fakulteta Bihać od strane člana koji se u dva navrata prijavljivao na naš forum i ostavljao komentare u dva posta sa različitih e-mailova i korisničkih imena.Obaviještavamo naše drage članove zbog ozbiljnosti situacije i postova koje je ovaj član ostavio bili …

[ Full reading ]

Komentari: 4

Neka nova vremena na Ekonomskom fakultetu Bihać

2010-06-07, 14:20 by admin


Ovako je danas izgledalo na Ekonomskom fakultetu Bihać.Gužve ispred studentske službe su prošlost i ako su u toku prijave Junsko-Julskih ispitnih rokova.Elektronsko poslovanje putem interneta kojeg je ovaj fakultet na čelu sa novim Dekanom Gosp.Prof.Dr.Carišom Bešićem uveo kao prvi na Univerzitetu Bihać u mnogome je olakšao …

[ Full reading ]

Komentari: 0

ISPITNI ROKOVI JUNI-JULI 2010 godina

2010-06-03, 22:39 by admin

Obaviještavamo sve studente Ekonomskog fakulteta Bihać da su na našoj službenoj stranici STUDOMAT postavljeni novi ispitni rokovi za Juni i Juli 2010 godine.Službenu stranicu STUDOMAT imate i na našem forumu gdje Vam je olakšano korištenje iste a takođe ima i uputstvo za korištenje studomata.

U ime Administracije foruma želimo mnogo sreće svim studentima na predstojećim ispitima ![ Full reading ]

Komentari: 3

ONLINE

Virtualni trgovački centar

Go down

default Virtualni trgovački centar

Komentar by ismet222 on 2009-11-05, 18:09Zagrebačka tvrtka Trillenium predstavila je danas novinarima projekt online 3D trgovačkog centra, koji je prema riječima investitora i programera, pionirsko rješenje u svjetskim razmjerima. Najlakše ga je opisati kao shopping centar izveden u stilu igre Second Life, ali s puno boljim grafičkim rješenjima.


Na virtualnih 180 tisuća četvornih metara prostora u startu će biti dvadesetak, a u konačnoj fazi i stotinjak domaćih i stranih tvrtki iz raznih područja, koji će nuditi od prehrambenih proizvoda do tehničkih uređaja. Svaki kupac ima svog avatara (kojeg će uređivati prema vlastitim željama) s kojim se kreće kroz trgovački centar, ulazi u dućane i pregledava robu. To je i ključni detalj – svaki proizvod je snimljen posebnim uređajem, pa ga je moguće pregledati sa svih strana, pročitati podatke s deklaracije, vidjeti cijenu… U dućanima će biti i virtualni trgovci (samo u radno vrijeme), s kojima je moguće komunicirati kroz chat – s druge strane će se nalaziti doista predstavnici dućana u kojem je kupac, koji će pomagati u snalaženju i odabiru robe.

Plaćat će se na razna načine (odmah karticom ili pri preuzimanju robe), prema odabiru kupca, a bit će više načina dostave (od izravnih, do preuzimanja na najbližem kiosku Tiska). U nekim specifičnim situacijama, recimo kod kupnje cipela, dostavljač će ponijeti tri para cipela sa sobom, broj veće i broj manje od izabranog, pa će kupac moći na taj način isprobati koje mu cipele doista odgovaraju.

Osim trgovine, centar će nuditi i zabavne, socijalne i poslovne sadržaje i sve ono što nude slični centri u stvarnom svijetu, istaknuo je voditelj tog projekta i direktor Trilleniuma Tomica Radošević.

Glavni investitor tvrtke Trillenium Hrvoje Prpić (javnosti najviše poznat kao jedan od suosnivača HGspota) kazao je da očekuje godišnji promet od 100 milijuna kuna i pozitivno poslovanje. Ali glavni cilj je sve skupa pokrenuti u Hrvatskoj, dovesti projekt u zrelu funkcionalnu fazu i onda ga ponuditi na inozemnim, daleko većim tržištima. Već se priprema teren u Kanadi, koja bi poslužila kao odskočna daska za osvajanje tržišta SAD-a.

Do sada je već dogovorena ili čak i ugovorena suradnja s tvrtkama: Konzum, Tisak Media, Kozmo, Mercator, Intersport, Modiana, Technomax, eKupi, Links, Garmin, One2Play… Hoće li cijene u Trilleniumu biti iste, niže ili više nego u „pravim“ trgovinama, odnosno njihovim web trgovinama, još nije precizirano.

Ovih dana Trillenium kreće s alfa radom (test korisnici bit će partneri i novinari), a za mjesec, najkasnije dva, krenut će se u beta fazu, kada će pristup imati i širi krug korisnika.

Izvor: Bug.hr
avatar
ismet222
Admin
Admin

Birthday : 1965-09-24
Broj postova : 270
Join date : 2009-09-06
Age : 53

Vidi profil korisnika http://www.ismet222.webs.com

Na vrh Go down

default Japanci žele skupljati Sunčevu energiju u svemiru

Komentar by ismet222 on 2009-11-09, 18:51Iako zvuči kao znanstvena fantastika, japanska svemirska agencija smrtno je ozbiljna: do 2030. žele skupljati Sunčevu energiju u svemiru i tada je laserskim zrakama ili mikrovalovima slati na Zemlju. Japanska vlada izabrala je skupinu tvrtki i istraživački tim koji bi sljedećih desetljeća u stvarnost trebali provesti ovaj ambiciozni plan.


Sa sve manje izvora energije i teško ovisan o uvoznoj nafti, Japan je već dugo vremena lider u solarnoj i drugim oblicima obnovljivih izvora energije, a ove je godine već objavljen i ambiciozni cilj daljnjeg smanjivanja emisije stakleničkih plinova.

No, najodvažniji japanski plan skriva se iza akronima SSPS (Space Solar Power System – Svemirski solarni strujni sustav), gdje bi mreže fotonaponskih tanjura od po nekoliko kvadratnih kilometara plutale u geostacionarnoj orbiti izvan Zemljine atmosfere.

"Kako je solarna energija čist i neograničen izvor energije, vjerujemo da ćemo moći riješiti problem nedostatka električne energije i globalnog zatopljenja", objavili su istraživači iz Mitsubishi Heavy Industriesa, jednog od sudionika u projektu.

Sunčevih zraka ima na pretek u svemiru
Solarne ćelije trebale bi skupljati Sunčevu energiju, koja je u svemiru najmanje pet puta jača nego na Zemlji, te je poslati na Zemlju kroz grozdove lasera ili mikrovalova. "Skupljale bi je divovske parabolične antene, najvjerojatnije smještene u posebno čuvanom području na moru ili na akumulacijama hidrocentrala", rekao je Tadashige Takiya, glasnogovornik japanske svemirske agencije (JAXA). Cilj istraživača je sustav snage jednog gigavata, što odgovara atomskoj centrali srednje veličine, koji će davati električnu energiju od osam jena po kilovatsatu, što je šest puta jeftinije od trenutne cijene kilovata u Japanu.

Plan, uključujući i transport dijelova u svemir, možda izgleda teško ostvariv, ali Japan razvija taj projekt još od 1998. godine, a na njemu je do sada radilo već više od 130 istraživača pod nadzorom JAXA-e. Prošloga su mjeseca ministarstva gospodarstva i trgovine te ministarstva znanosti odabrala nekoliko japanskih high-tech giganta koji će sudjelovati u projektu, te su time napravili još jedan korak prema realizaciji projekta.

U konzorcij, koji je nazvan Institut za automatski svemirski eksperiment Free Flyer (USEF), također su uključeni Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu i Sharp. Smjernice projekta navode nekoliko koraka koje će biti potrebno poduzeti prije konačnog "otvaranja" solarnih panela 2030.

"U sljedećih nekoliko godina japanska raketa bi u nisku orbitu trebala postaviti satelit koji će testirati prijenos mikrovalovima", rekao je Tatsuhito Fujita, jedan od JAXA-inih stručnjaka u vodstvu projekta.

Sljedeći veliki korak, koji se očekuje oko 2020. godine, bit će lansiranje i testiranje savitljive fotonaponske strukture kapaciteta 10 megavata, a slijedit će prototip od 250 megavata. Time će se moći procijeniti konačna izvedivost projekta. Konačni cilj je proizvodnja električne energije koja će biti dovoljno jeftina da konkurira drugim alternativnim izvorima energije.

JAXA kaže da će prijenos energije iz svemira na Zemlju biti potpuno siguran, ali da će u to još malo trebati uvjeravati javnost, koja već priča o laserskim zrakama koje paraju nebo, pečenim pticama i prepolovljenim avionima koji padaju s neba.

Prema istraživanju koje je JAXA provela 2004. godine, riječi "laser" i "mikroval" su među 1000 ispitanika izazivale najviše zabrinutosti.


Izvor: Net.hr
avatar
ismet222
Admin
Admin

Birthday : 1965-09-24
Broj postova : 270
Join date : 2009-09-06
Age : 53

Vidi profil korisnika http://www.ismet222.webs.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu