Latest topics
» www.uskupi.ba
2011-04-09, 16:24 by Gost

» Status bolonjaca nakon završenog studija
2011-02-20, 20:46 by Emy

» Nova web stranica Udruzenja DDK Bihac
2010-12-15, 11:21 by ismet222

» Čestitka za rođendan !
2010-09-24, 00:26 by admin

Sretan rođendan forume !

2010-09-03, 01:28 by admin

Dragi naši članovi i posjetioci danas naš forum slavi 1.rođendan.Tačno prije godinu dana pokrenuli smo ovaj Forum Ekonomskog fakulteta Bihać kako bih pružili i razmjenili informacije te olakšali našim studentima prikupljanje informacija vezanih za njihovo školovanje.Forum je opstao i dalje je u funkciji zahvaljujući našim vjernim članovima.Zato Vam u ime Administracije foruma želim …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Obavijest vezana za prenos predmeta i Master studij

2010-08-23, 15:19 by admin

Poštovani članovi i posjetioci foruma obavještavamo Vas slijedeće:

Studenti upisani u 2008 godini u narednu godinu mogu da prenesu dva nastavna predmeta dok studenti upisani u 2009 godini mogu da prenesu samo jedan nastavni predmet.

Obavještavamo kandidate za Master studij da će za isti u toku Septembra mjeseca biti raspisan konkurs.

Puno uspjeha u nastavnoj godini 2010/2011 želi Vam …

[ Full reading ]

Komentari: 1

U prvu godinu upisano skoro 1.000 studenata

2010-08-04, 20:15 by admin

U prvu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini planom upisa studenata Univerziteta u Bihaću predviđeno je da se upiše njih 1920. Prvi upisni rok je okončan i do sada je upisano 977 studenata, odnosno 51 posto.

Sudeći prema ovim podacima, na većini fakulteta ostalo je dovoljno mjesta za one koji će se prijaviti u drugom upisnom roku koji će biti održan krajem ovog ili početkom …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Informativni časopis STUDENT Br.78-79

2010-07-08, 21:27 by adminKomentari: 0

Zasjedao Senat Univerziteta

2010-07-05, 21:35 by adminNa svojoj 12. redovnoj sjednici Senat Univerziteta u Bihaću pod predsjedavanjem predsjednika, prof. dr. Refika Šahinovića,je razmatrao nekoliko značajnih cjelina akademskih pitanja iz svoje nadležnosti.

Najznačajniji akt o kome se raspravljalo i koji je nakon usvajanja upućen u daljnju proceduru može u značajnoj mjeri olakšati …

[ Full reading ]

Komentari: 1

Emisija Time out dana 27.06.2010 RTV USK

2010-06-27, 19:44 by admin

Dana 27.06.2010 godine u emisiji za mlade TIME OUT RTV USK sa početkom u 20h gost emisije Dekan Ekonomskog fakulteta Bihać Gosp.Prof.Dr.Cariša Bešić.Emisija je otvorenog tipa te svoja pitanja možete uputiti direktno putem telefona.

Hvala

Administrator


Komentari: 3

Vodič za upis 2010/2011 Ekonomski fakultet Bihać

2010-06-07, 15:10 by admin

Svoju brošuru "Vodič za upis 2010/2011"možete pronaći već danas u studentskoj službi ovog fakulteta.

[ Full reading ]

Komentari: 5

Obavijest administracije portala

2010-06-10, 15:22 by admin

Dana 10.06.2010 godine došlo je do ozbiljnih kršenja pravila foruma kao i vređanje administracije portala i Dekana Ekonomskog fakulteta Bihać od strane člana koji se u dva navrata prijavljivao na naš forum i ostavljao komentare u dva posta sa različitih e-mailova i korisničkih imena.Obaviještavamo naše drage članove zbog ozbiljnosti situacije i postova koje je ovaj član ostavio bili …

[ Full reading ]

Komentari: 4

Neka nova vremena na Ekonomskom fakultetu Bihać

2010-06-07, 14:20 by admin


Ovako je danas izgledalo na Ekonomskom fakultetu Bihać.Gužve ispred studentske službe su prošlost i ako su u toku prijave Junsko-Julskih ispitnih rokova.Elektronsko poslovanje putem interneta kojeg je ovaj fakultet na čelu sa novim Dekanom Gosp.Prof.Dr.Carišom Bešićem uveo kao prvi na Univerzitetu Bihać u mnogome je olakšao …

[ Full reading ]

Komentari: 0

ISPITNI ROKOVI JUNI-JULI 2010 godina

2010-06-03, 22:39 by admin

Obaviještavamo sve studente Ekonomskog fakulteta Bihać da su na našoj službenoj stranici STUDOMAT postavljeni novi ispitni rokovi za Juni i Juli 2010 godine.Službenu stranicu STUDOMAT imate i na našem forumu gdje Vam je olakšano korištenje iste a takođe ima i uputstvo za korištenje studomata.

U ime Administracije foruma želimo mnogo sreće svim studentima na predstojećim ispitima ![ Full reading ]

Komentari: 3

ONLINE

Kako odabrati video i audio kabel za VCR, DVD, TV, HDTV (HR)

Go down

default Kako odabrati video i audio kabel za VCR, DVD, TV, HDTV (HR)

Komentar by ismet222 on 2010-01-14, 18:00

Kako odabrati video i audio kabel za VCR, DVD, TV, HDTV (HR)

Postoje različite vrste video priključaka za VCR, DVD, TV i HDTV opremu. Prema kvaliteti slike koju prenose, video kablove možemo podijeliti na sljedeće vrste:

1. Kompozitni video (RCA ili F-pin)
2. S-Video (Super-Video)
3. Komponentni video
4. DVI (Digital Visual Interface)
5. HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Slijede objašnjenja različitih vrsta dostupnih video i audio kabelskih priključaka:

01. Kompozitni video (RCA priključak ili F-pin)Kompozitni video je format analognog televizijskog signala prije njegove modulacije na radiofrekvencijskom nosaču. Kod kompozitnog videa video podaci se prenose u obliku jednog signala kroz jednu žicu. Većina starijih kućnih video uređaja (VCR i laserski disk) snimaju signal u kompozitnom video formatu, a zatim pružaju korisniku izbor između prikazivanja sirovog signala i njegovog prethodnog miješanja s radiofrekvencijom prije prikazivanja na odabranom kanalu. Za kompozitni video signal najčešće se koristi RCA priključak koji je obično žute boje, s crvenim nastavkom za desni audio kanal i bijelim za lijevi.
Moduliranje radiofrekvencije s izvornim video signalom te ponovno demoduliranje izvornog signala u TV prijemniku dovodi do gubitka kvalitete signala. Radiofrekvencija je "šumna" zbog svih video i radio signala koji se već emitiraju, tako da ova konverzija obično signalu doda šum ili smetnje. Kao što moduliranje i demoduliranje radiofrekvencije dovodi do gubitka kvalitete, tako i umiksavanje različitih signala u izvorni kompozitni signal rezultira gubitkom kvalitete. Zbog toga su razvijene nove vrste video kablova kao što je S-Video i Komponentni Video kako bi se mogao izdvojiti jedan od umiksanih signala ili više njih.

02. S-Video (Super-Video)S-Video je tehnologija za prijenos video signala uz pomoć kabela na način da razdvaja video podatke u dva zasebna signala: jedan signal za boju (chrominance sjajnost boje), a drugi za svjetloću (luminance osvijetljenost). Na taj se način u samom TV prijamniku dobivaju oštrije slike nego kod kompozitnog videa gdje se video podaci prenose kao jedan signal kroz jednu žicu. To je zato što su TV uređaji dizajnirani tako da odvojeno prikazuju signale za boje - Luminance (Y) i za svjetloću - Chrominance (C). (Pojmovi Y/C video i S-Video imaju isto značenje.)
Računalni monitori dizajnirani su za RGB (kratica za Red, Green, Blue) signale. Većina digitalnih video uređaja kao što su digitalne kamere i uređaji za igranje igrica proizvode video u RGB formatu. Na računalnom monitoru slika je jasnija. Međutim na standardnoj televiziji, slika je bolja u S-Video formatu nego u kompozitnom video formatu.
Za korištenje S-Videa, uređaj koji šalje signal mora podržavati S-Video izlaz, a uređaj koji ga prima mora imati S-Video ulaz. Zatim je potreban S-Video kabel za spajanje ta dva uređaja.
S-video kabel može biti dugačak i do 60,9 metara s vrlo malim gubitkom signala. Nije uobičajeno dobiti S-Video kabel uz standardnu televiziju već se mora kupiti zasebno.

03. Komponentni VideoKomponentni video koristi tri odvojena kabela za slanje crvenog, zelenog i plavog signala kako bi proizveo najoštriju, najjasniju i najbolju moguću sliku. Nemaju svi televizijski uređaji ulaz za komponentni video. Ako ga vaš TV nema, upotrijebite S-Video kabel.
Iako je komponentni video visoko-kvalitetna video veza za digitalne izvore kao što je HDTV i DVD, ipak je to analogna veza. Da bi funkcionirao u digitalnoj domeni komponentni video mora proći nekoliko konverzija iz digitalnog u analogni oblik i obratno kojima se gubi na kvaliteti signala. Gubitak signala može dovesti do smanjenja rezolucije i detalja na slici kao i dugih poteškoća s videom. Kvaliteta slike nakon nekoliko konverzija iz digitalnog u analogni oblik može se usporediti s kopijom fotokopije – svaka nova kopija izgleda gore od prethodne. Nema onu oštrinu i jasnoću originala.

04. DVI (Digital Visual Interface)DVI je standard digitalnog sučelja koji služi za konvertiranje analognog signala u digitalni, za primjenu na analognim i digitalnim monitorima. Dolazi u tri osnovne izvedbe: DVI-A, DVI-I i DVI-D. Putem DVI-A sučelja prenose se isključivo analogni signali, putem DVI-D samo digitalni (prikladni za, na primjer, LCD monitore), a putem DVI-I (integrated) sučelja i analogni i digitalni.

DVI je čisti digitalni signal koji osigurava oštru sliku i maksimalnu zasićenost boje, te izvlači ono najbolje što mogu pružiti flat-panel LCD monitori i visokokvalitetne video grafičke kartice. Danas se DVI koristi za prijenos digitalnog video signala s uređaja kao što su visokokvalitetni DVD playeri na HDTV, EDTV, plazma zaslone i druge visokokvalitetne video zaslone.


05. HDMI (High Definition Multimedia Interface)HDMI je drugo po redu najbolje rješenje iz razloga što spaja Digitalni Video (DVI) i višekanalni audio i još više toga u jedan praktični kabel.
S DVI video kabelom, morate upotrijebiti zasebne kabele za audio jer DVI prenosi samo digitalni video signal. Dužina DVI kablova obično ne prelazi 4,8 metra jer pri većim dužinama signal postaje nepouzdan.
HDMI je prvo sučelje koje prenosi video s visokom rezolucijom (720p i 1080i ili standardne video formate) i višekanalni zvuk u surroundu. HDMI kabeli su dostupni u dužini do 12 metara pri čemu zadržavaju optimalni prijenos podataka.
Još jedna ključna karakteristika HDMI-a je sposobnost međusobnog "komuniciranja" između komponenti i zaslona preko kanala na daljinsko upravljanje pa je tako potreban samo jedan daljinski upravljač za cijeli sustav. HDMI omogućava da vaše komponente automatski pronađu i reproduciraju zvuk u najboljoj mogućoj rezoluciji i formatu. HDMI je kompatibilan s DVI-om, tako da ne morate odmah mijenjati već postojeće kabele ili komponente.
HDMI šalje nekomprimirane digitalne i audio signale preko sučelja najveće dostupne brzine od izvora do zaslona – do 5 gigabajta u sekundi, a HDTV koristi samo polovicu te brzine. Prednost je njegova sposobnost slanja velike količine podataka preko dugačke žice pri vrlo velikoj brzini. Pošto se video i zvuk visoke rezolucije semplira na najvećim mogućim brzinama, rezultat je oštrija, čistija i vjernija reprodukcija izvornog materijala od onoga što su sposobni reproducirati analogni signali i konverzija iz digitalnog signala.
Karakteristike HDMI-a:

* Audio i video visoke rezolucije koji je superiorniji od svih ostalih dostupnih formata.
* HDMI je digitalni signal, tako da se izravnom HDMI-HDMI vezom zaobilazi konverzija iz digitalnog u analogni oblik (i obratno) pri kojoj dolazi do gubitka kvalitete i dobivaju zvuk i slika najviše kvalitete.
* Sav audio i video (uključujući i kontrolni signal) prolazi kroz samo jedan A/V kabel, umjesto gomile kablova koji se danas još uvijek upotrebljavaju za spajanje čitavog sustava. Tako je HDMI puno uredniji, jeftiniji i jednostavniji od dugih trenutno dostupnih načina spajanja.
* HDMI audio video kabel može automatski pronaći i podesiti kompatibilnost komponenata te reproducirati glazbu i filmove u najboljim dostupnim formatima na vašem sustavu.
* Kompatibilnost s DVI-em tako da možete spojiti novi HDMI s postojećim DVI-kompatibilnim komponentama i zaslonima.
* Radi sa svim postojećim audio formatima, uključujući standardni CD, PCM-kodirane podatke, DTS Surround i Dolby Digital.
* TV visoke rezolucije koristi pola HDMI 5 Gbps dostupnog bandwidtha, tako da će HDMI u budućnosti vrlo lako inkorporirati nove tehnologije i mogućnosti.
* Automatic Format Intelligence (TV & A/V Prijemnici se sami namještaju bez sudjelovanja korisnika). Cijelim kućnim kinom se upravlja s jednim daljinskim upravljačem koji pruža sofisticirane opcije kao što je "one-touch play".

Ako već imate komponente koje podržavaju HDMI ili ih namjeravate kupiti u budućnosti, želite dobiti najbolju moguću sliku i zvuk. Izvucite maksimum iz ovog izuzetnog digitalnog sučelja uz pomoć najkvalitetnijih video kablova.
avatar
ismet222
Admin
Admin

Birthday : 1965-09-24
Broj postova : 270
Join date : 2009-09-06
Age : 53

Vidi profil korisnika http://www.ismet222.webs.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu