Latest topics
» www.uskupi.ba
2011-04-09, 16:24 by Gost

» Status bolonjaca nakon završenog studija
2011-02-20, 20:46 by Emy

» Nova web stranica Udruzenja DDK Bihac
2010-12-15, 11:21 by ismet222

» Čestitka za rođendan !
2010-09-24, 00:26 by admin

Sretan rođendan forume !

2010-09-03, 01:28 by admin

Dragi naši članovi i posjetioci danas naš forum slavi 1.rođendan.Tačno prije godinu dana pokrenuli smo ovaj Forum Ekonomskog fakulteta Bihać kako bih pružili i razmjenili informacije te olakšali našim studentima prikupljanje informacija vezanih za njihovo školovanje.Forum je opstao i dalje je u funkciji zahvaljujući našim vjernim članovima.Zato Vam u ime Administracije foruma želim …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Obavijest vezana za prenos predmeta i Master studij

2010-08-23, 15:19 by admin

Poštovani članovi i posjetioci foruma obavještavamo Vas slijedeće:

Studenti upisani u 2008 godini u narednu godinu mogu da prenesu dva nastavna predmeta dok studenti upisani u 2009 godini mogu da prenesu samo jedan nastavni predmet.

Obavještavamo kandidate za Master studij da će za isti u toku Septembra mjeseca biti raspisan konkurs.

Puno uspjeha u nastavnoj godini 2010/2011 želi Vam …

[ Full reading ]

Komentari: 1

U prvu godinu upisano skoro 1.000 studenata

2010-08-04, 20:15 by admin

U prvu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini planom upisa studenata Univerziteta u Bihaću predviđeno je da se upiše njih 1920. Prvi upisni rok je okončan i do sada je upisano 977 studenata, odnosno 51 posto.

Sudeći prema ovim podacima, na većini fakulteta ostalo je dovoljno mjesta za one koji će se prijaviti u drugom upisnom roku koji će biti održan krajem ovog ili početkom …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Informativni časopis STUDENT Br.78-79

2010-07-08, 21:27 by adminKomentari: 0

Zasjedao Senat Univerziteta

2010-07-05, 21:35 by adminNa svojoj 12. redovnoj sjednici Senat Univerziteta u Bihaću pod predsjedavanjem predsjednika, prof. dr. Refika Šahinovića,je razmatrao nekoliko značajnih cjelina akademskih pitanja iz svoje nadležnosti.

Najznačajniji akt o kome se raspravljalo i koji je nakon usvajanja upućen u daljnju proceduru može u značajnoj mjeri olakšati …

[ Full reading ]

Komentari: 1

Emisija Time out dana 27.06.2010 RTV USK

2010-06-27, 19:44 by admin

Dana 27.06.2010 godine u emisiji za mlade TIME OUT RTV USK sa početkom u 20h gost emisije Dekan Ekonomskog fakulteta Bihać Gosp.Prof.Dr.Cariša Bešić.Emisija je otvorenog tipa te svoja pitanja možete uputiti direktno putem telefona.

Hvala

Administrator


Komentari: 3

Vodič za upis 2010/2011 Ekonomski fakultet Bihać

2010-06-07, 15:10 by admin

Svoju brošuru "Vodič za upis 2010/2011"možete pronaći već danas u studentskoj službi ovog fakulteta.

[ Full reading ]

Komentari: 5

Obavijest administracije portala

2010-06-10, 15:22 by admin

Dana 10.06.2010 godine došlo je do ozbiljnih kršenja pravila foruma kao i vređanje administracije portala i Dekana Ekonomskog fakulteta Bihać od strane člana koji se u dva navrata prijavljivao na naš forum i ostavljao komentare u dva posta sa različitih e-mailova i korisničkih imena.Obaviještavamo naše drage članove zbog ozbiljnosti situacije i postova koje je ovaj član ostavio bili …

[ Full reading ]

Komentari: 4

Neka nova vremena na Ekonomskom fakultetu Bihać

2010-06-07, 14:20 by admin


Ovako je danas izgledalo na Ekonomskom fakultetu Bihać.Gužve ispred studentske službe su prošlost i ako su u toku prijave Junsko-Julskih ispitnih rokova.Elektronsko poslovanje putem interneta kojeg je ovaj fakultet na čelu sa novim Dekanom Gosp.Prof.Dr.Carišom Bešićem uveo kao prvi na Univerzitetu Bihać u mnogome je olakšao …

[ Full reading ]

Komentari: 0

ISPITNI ROKOVI JUNI-JULI 2010 godina

2010-06-03, 22:39 by admin

Obaviještavamo sve studente Ekonomskog fakulteta Bihać da su na našoj službenoj stranici STUDOMAT postavljeni novi ispitni rokovi za Juni i Juli 2010 godine.Službenu stranicu STUDOMAT imate i na našem forumu gdje Vam je olakšano korištenje iste a takođe ima i uputstvo za korištenje studomata.

U ime Administracije foruma želimo mnogo sreće svim studentima na predstojećim ispitima ![ Full reading ]

Komentari: 3

ONLINE

Ne postoji niti jedan dobar razlog za odgađanje vizne liberalizacije

Go down

default Ne postoji niti jedan dobar razlog za odgađanje vizne liberalizacije

Komentar by admin on 2010-03-01, 22:02

Trenutni raspored rada EK isključuje mogućnost bezviznog putovanja za građane BiH i Albanije
Autor: Fena
01.03.2010. 19:30

Protivno nekim idejama koje se mogu čuti po briselskim kuloarima, bilo bi izrazito nepravedno kada bi pitanja netehničke prirode, koja nisu vezana za uslove postavljene u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima, utjecala na odluku da li i kada će građani Albanije i Bosne i Hercegovine uživati ista prava kao i njihovi susjedi, saopćila je njemačka nevladina organizacija Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI).

Bezvizni režim za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju

U saopćenju koje potpisuju Gerald Knaus, predsjednik ESI-ja, i Alexandra Stiglmayer, direktorica ESI-jevog projekta "Šengenska bijela lista", podsjeća se da je vijest da je Evropska unija odlučila da ukine vizni režim za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju bila jako dobra, kako za zapadni Balkan tako i za EU politiku uslovljavanja (conditionality) u regionu.

Također je bilo važno i ohrabrujuće da su Vijeće i Evropski parlament u isto vrijeme izdali političku deklaraciju sa konkretnim obećanjem građanima dviju zemalja koje još nisu bile ostvarile povlastice bezviznog putovanja, Albanije i Bosne i Hercegovine, poručili da se nadaju da će se Albanija i Bosna i Hercegovina uskoro također kvalifikovati za viznu liberalizaciju.

- S tim ciljem, Evropski parlament i Vijeće žele potaknuti ove dvije zemlje da ulože sve potrebne napore kako bi zadovoljile sve kriterije (benchmarks) navedene u Mapi puta Komisije. Evropski parlament i Vijeće pozivaju Komisiju da prezentira prijedlog izmjena i dopuna Uredbe Vijeća (EK) br. 539/2001 čim bude procijenila da je svaka od ove dvije zemlje ispunila sve kriterije iz Mape puta Komisije, a sa ciljem postizanja vizne liberalizacije za građane ovih zemalja što je prije moguće. Evropski parlament i Vijeće će po hitnom postupku razmotriti prijedlog izmjena i dopuna Uredbe (EK) br. 539/2001 koji se odnosi na Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, navedeno je u toj poruci.

Hitno pitanje

U svijetlu ovog obećanja, koje eksplicitno govori o viznoj liberalizaciji za ove dvije zemlje kao o “hitnom pitanju” koje se mora "što je prije moguće" riješiti, zabrinjavajuće je da trenutni raspored rada Evropske komisije praktično isključuje mogućnost bezviznog putovanja za građane BiH i Albanije prije ljetne pauze, čak i u slučaju da ove dvije zemlje već danas ispunjavaju sve uslove.

Ovo je u direktnoj suprotnosti sa deklaracijom Vijeća i Evropskog parlamenta. Za vrijeme pregovora o tekstu deklaracija, ciljni datum za ukidanje viza o kojem se raspravljalo bio je juli 2010.

Kada je riječ o "hitnim" pitanjima, raspored rada također upućuje na primjenu duplih standarda u procesu odlučivanja o zemljama na Balkanu.

- Najvažnije od svega, ne postoji niti jedan dobar razlog za odgađanje, osim nedostatka političke volje. Posljednja od misija ekspretnih timova sačinjenih od predstavnika Evropske komisije i zemalja članica EU će danas završiti ispitivanje situacije u Albaniji. S tim svih šest predviđenih misija u Albaniji i Bosni biti će do večeras okončane. Misije su, u decembru, u obje zemlje ispitale sigurnost dokumenata (blok 1), a u februaru graničnu kontrolu i upravljanje migracijama (blok 2), te javni red i mir i pitanja bezbjednosti (blok 3), kažu u ESI-ju.

Unatoč tome, u toku rasprave LIBE komisije, koja je u sastavu Evropskog parlamenta, održanoj 23. februara 2010., Komisija je objavila da neće predočiti završne procjene prije sredine aprila.

Slična poruka Komisije je iznesena i na sastanku Vijeća za implementaciju mira održanom u Sarajevu 24. i 25. februara 2010. Posljedice ovog rasporeda rada su očigledne. Posljednje zasjedanje Vijeća za pravdu i unutrašnje poslove (koje sačinjavaju ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica EU) za vrijeme španskog predsjedavanja EU planirano je za 3. i 4. juni 2010.

Čak i slučaju da procjene Evropske komisije pokažu da su Bosna i Hercegovina i Albanija spremne za bezvizno putovanje, period od šest do sedam sedmica (od sredine aprila, kada Komisija planira da objavi procjenu, do sastanka Vijeća 3. i 4. juna) neće biti dovoljan da Evropska komisija napravi nacrt, obavi interne konsultacije i uputi službeni prijedlog izmjena i dopuna Uredbe Vijeća koja određuje zemlje čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor, te zemlje čijim građanima je viza potrebna, te da Evropski parlament odradi svoj dio posla u skladu sa procedurom zajedničkog donošenja odluka (co-decision procedure) i da prijedlog stigne na vrijeme do Vijeća.

Drugim riječima, ovo znači da će se propustiti zasijedanje Vijeća planirano za 3. i 4. juni. Stoga, proces donošenja odluka će se morati nastaviti poslije ljeta. Prvo zasijedanje Vijeća za pravdu i unutrašnje poslove za vrijeme dolazećeg belgijskog predsjedavanja EU planirano je za 7. i 8. oktobar 2010.

Ako se tada donese, odluka o izmjenama i dopunama Uredbe Vijeća najranije može stupiti na snagu 20 dana kasnije, nakon objave iste u Službenom glasniku EU-e.

Građani BiH i Albanije neće biti u mogućnosti da putuju bez viza prije kraja oktobra 2010

- Znači, čak i ako Bosna i Hercegovina i Albanija danas ispunjavaju sve uslove, njihovi građani neće biti u mogućnosti da putuju bez viza prije kraja oktobra 2010. Ovo znači da će proteći godina dana od momenta kada su se Vijeće i Parlament usaglasili oko političke deklaracije. Godina dana ne znači "što je prije moguće". Ni Vijeće niti Evropski parlament neće ispuniti obećanja koja su dali građanima Albanije i Bosne i Hercegovine. Godina dana je dug period za vlasti BiH koje su uložile ogromni trud da ispune sve uslove EU-e, postižući pritom izvanredan uspjeh. Rezultati istraživanja ESI-ja provedenog u Bosni i Hercegovini tokom augusta i septembra 2009. pokazuju da je po pitanju implementacije Bosna i Hercegovina već tada bila na istom nivou na kojem su Srbija i Crna Gora bile u maju 2009., kada je urađena procjena na osnovu koje je dat prijedlog za ukidanje viza za ove dvije zemlje, pod uslovom da ispune nekoliko preostalih uslova. Isto važi i za vladu Albanije koja je, prema rezultatima ESI-jevog istraživanja, načinila znatan korak naprijed krajem prošle godine, upozorava ESI.

Iznad svega, godina dana je dug period za građane koji nestrpljivo čekaju da putuju slobodno kao što je to već omogućeno njihovim susjedima. ESI je podržavao proces vizne liberalizacije za zapadni Balkan kao proces koji se bazira na zaslugama i koji je zasnovan na principu "strogi ali pravedni".

Iako je dato obećanje da će se ukidanje viza za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu tretirati kao hitan predmet, dolazi do nepotrebnog odgađanja. Ovo nije pravedno prema građanima ove dvije zemlje.

Nasreću, još uvijek postoji način da se ne pogazi ovo obećanje. Zemlje članice iz kojih dolaze eksperti koji su u ocjenjivačkim timovima mogu osigurati da njihovi izvještaju budu dostavljeni Komisiji što je prije moguće, u naredne dvije sedmice.

Komisija onda može iznijeti završnu procjenu stanja krajem marta, prije Uskrsa. To bi joj omogućilo da dostavi prijedlog izmjena i dopuna najkasnije do sredine aprila. Evropski parlament i Vijeće bi onda mogli ispoštovati njihovo obećanje dato u novembru 2009. i usvojiti prijedlog kao hitan. Mi vjerujemo da je ovo način na koji se treba postupiti.

Onog momenta kada se procjene nađu na stolu, bitno će biti da se Bosna i Hercegovina i Albanija vrednuju isključivo na osnovi kriterija postavljenih u Mapi puta. Protivno nekim idejama koje se mogu čuti po briselskim kuloarima, bilo bi izrazito nepravedno kada bi pitanja netehničke prirode, koja nisu vezana za uslove postavljene u Mapi puta, utjecala na odluku da li i kada će građani Albanije i Bosne i Hercegovine uživati ista prava kao i njihovi susjedi. Ovo konkrentno znači da pitanja kao što su održavanje izbora u BiH ili unutarnja politička situacija u Albaniji ne bi trebala biti korištena kao isprika za nepravedno tretiranje ovih dvaju zemalja.

Dojam da se EU prema nekim zemljama u regionu ophodi kao sa povlaštenim, dok se druge tretiraju kao predmeti manje hitnosti, ne bi se smio ukorijeniti među stanovnicima Balkanu, stav je ESI.

_________________
http://www.stambi.com
http://www.unska-pruga.com
ZAJEDNO SMO JAČI !!!!
avatar
admin
Admin
Admin

Birthday : 1968-12-20
Broj postova : 560
Join date : 2009-09-04
Age : 50
Lokacija : Bosna i Hercegovina

Vidi profil korisnika http://www.stambi.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu