Latest topics
» www.uskupi.ba
2011-04-09, 16:24 by Gost

» Status bolonjaca nakon završenog studija
2011-02-20, 20:46 by Emy

» Nova web stranica Udruzenja DDK Bihac
2010-12-15, 11:21 by ismet222

» Čestitka za rođendan !
2010-09-24, 00:26 by admin

Sretan rođendan forume !

2010-09-03, 01:28 by admin

Dragi naši članovi i posjetioci danas naš forum slavi 1.rođendan.Tačno prije godinu dana pokrenuli smo ovaj Forum Ekonomskog fakulteta Bihać kako bih pružili i razmjenili informacije te olakšali našim studentima prikupljanje informacija vezanih za njihovo školovanje.Forum je opstao i dalje je u funkciji zahvaljujući našim vjernim članovima.Zato Vam u ime Administracije foruma želim …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Obavijest vezana za prenos predmeta i Master studij

2010-08-23, 15:19 by admin

Poštovani članovi i posjetioci foruma obavještavamo Vas slijedeće:

Studenti upisani u 2008 godini u narednu godinu mogu da prenesu dva nastavna predmeta dok studenti upisani u 2009 godini mogu da prenesu samo jedan nastavni predmet.

Obavještavamo kandidate za Master studij da će za isti u toku Septembra mjeseca biti raspisan konkurs.

Puno uspjeha u nastavnoj godini 2010/2011 želi Vam …

[ Full reading ]

Komentari: 1

U prvu godinu upisano skoro 1.000 studenata

2010-08-04, 20:15 by admin

U prvu godinu studija u akademskoj 2010/2011. godini planom upisa studenata Univerziteta u Bihaću predviđeno je da se upiše njih 1920. Prvi upisni rok je okončan i do sada je upisano 977 studenata, odnosno 51 posto.

Sudeći prema ovim podacima, na većini fakulteta ostalo je dovoljno mjesta za one koji će se prijaviti u drugom upisnom roku koji će biti održan krajem ovog ili početkom …

[ Full reading ]

Komentari: 0

Informativni časopis STUDENT Br.78-79

2010-07-08, 21:27 by adminKomentari: 0

Zasjedao Senat Univerziteta

2010-07-05, 21:35 by adminNa svojoj 12. redovnoj sjednici Senat Univerziteta u Bihaću pod predsjedavanjem predsjednika, prof. dr. Refika Šahinovića,je razmatrao nekoliko značajnih cjelina akademskih pitanja iz svoje nadležnosti.

Najznačajniji akt o kome se raspravljalo i koji je nakon usvajanja upućen u daljnju proceduru može u značajnoj mjeri olakšati …

[ Full reading ]

Komentari: 1

Emisija Time out dana 27.06.2010 RTV USK

2010-06-27, 19:44 by admin

Dana 27.06.2010 godine u emisiji za mlade TIME OUT RTV USK sa početkom u 20h gost emisije Dekan Ekonomskog fakulteta Bihać Gosp.Prof.Dr.Cariša Bešić.Emisija je otvorenog tipa te svoja pitanja možete uputiti direktno putem telefona.

Hvala

Administrator


Komentari: 3

Vodič za upis 2010/2011 Ekonomski fakultet Bihać

2010-06-07, 15:10 by admin

Svoju brošuru "Vodič za upis 2010/2011"možete pronaći već danas u studentskoj službi ovog fakulteta.

[ Full reading ]

Komentari: 5

Obavijest administracije portala

2010-06-10, 15:22 by admin

Dana 10.06.2010 godine došlo je do ozbiljnih kršenja pravila foruma kao i vređanje administracije portala i Dekana Ekonomskog fakulteta Bihać od strane člana koji se u dva navrata prijavljivao na naš forum i ostavljao komentare u dva posta sa različitih e-mailova i korisničkih imena.Obaviještavamo naše drage članove zbog ozbiljnosti situacije i postova koje je ovaj član ostavio bili …

[ Full reading ]

Komentari: 4

Neka nova vremena na Ekonomskom fakultetu Bihać

2010-06-07, 14:20 by admin


Ovako je danas izgledalo na Ekonomskom fakultetu Bihać.Gužve ispred studentske službe su prošlost i ako su u toku prijave Junsko-Julskih ispitnih rokova.Elektronsko poslovanje putem interneta kojeg je ovaj fakultet na čelu sa novim Dekanom Gosp.Prof.Dr.Carišom Bešićem uveo kao prvi na Univerzitetu Bihać u mnogome je olakšao …

[ Full reading ]

Komentari: 0

ISPITNI ROKOVI JUNI-JULI 2010 godina

2010-06-03, 22:39 by admin

Obaviještavamo sve studente Ekonomskog fakulteta Bihać da su na našoj službenoj stranici STUDOMAT postavljeni novi ispitni rokovi za Juni i Juli 2010 godine.Službenu stranicu STUDOMAT imate i na našem forumu gdje Vam je olakšano korištenje iste a takođe ima i uputstvo za korištenje studomata.

U ime Administracije foruma želimo mnogo sreće svim studentima na predstojećim ispitima ![ Full reading ]

Komentari: 3

ONLINE

Kako dodati titl na DVD?! (HR)

Go down

default Kako dodati titl na DVD?! (HR)

Komentar by ismet222 on 2010-01-14, 18:02

Kako dodati titl na DVD?! (HR)

Vjerujem da su se mnogi od vas susreli s problemom kako dodati titl (subtitle) na DVD. Bilo iz razloga što ste DVD kupili u nekoj stranoj zemlji pa ne podržava hrvatski jezik ili zato što je sav ostali software previše kompliciran da bi napravili tako trivijalnu stvar. Postoji više načina, no jedan je najkvalitetniji, najbrži i naravno, potpuno besplatan.
U ovom tutorijalu objasnit ću vam kako dodati titl na postojeći DVD, odnosno na DVD koji smo sami napravili. Za to će nam biti potreban slijedeći softver: DVD Decrypter (služi za skidanje (ripanje) DVD naslova na disk)
Txt2Sup (služi za konverziju titlova iz srt, sub ili txt u sup format)
VobEdit (služi za razdvajanje (demux) videa, audia i titlova)
IfoEdit (služi za spajanje (mux – authoring) videa, audia i titlova)
Nero ili neki drugi komercijalni program za prženje DVD-a

01. Priprema
Pokrenimo DVD Decrypter u File modu (Mode/File), odredimo destinaciju te započnimo ripanje DVD naslova na naš hard disk. Za ovaj postupak nam također može poslužiti i DVD Shrink ukoliko želimo izbaciti nepotrebne dijelove, a isto tako se možemo poslužiti i opcijom Stream Processing kod DVD Decryptera. Svi oni koji su sami napravili svoj DVD ili se on već nalazi na hard disku mogu preskočiti ovaj postupak te odmah preći na postupak razdvajanja.
Spomenimo i to da se ovdje radi o prvoj epizodi popularne serije Star Trek Voyager koja sadrži samo audio i titl na engleskom jeziku.
02. Razdvajanje
Kad DVD Decrypter završi posao pokrenimo VobEdit, otvorimo naš DVD (Open) te započnimo postupak razdvajanja (Demux) videa, audia i titlova. Kliknimo na Demux…
…i otvorit će nam se novi prozor u kojem trebamo obilježiti Demux all Video streams, Demux all Audio streams i Demux all Subp streams.


Potvrdimo, odredimo destinaciju i postupak razdvajanja će započeti.
Preporuka: ukoliko imate više hard diskova, odaberite disk na kojem se ne nalazi vaš izripani DVD, naime, pošto se ovdje radi o velikim datotekama, na taj način ćete ubrzati čitav postupak. I još jedna preporuka: prije nego što krenete dalje preimenujte SUP datoteke u pripadajuće im jezike pogotovo ako na DVD-u ima više titlova: English.sup, French.sup, German.sup… naime, kasnije bi moglo doći do miješanja… Redoslijed titlova možete vidjeti u Stream Processingu kod DVD Decryptera ili u DVD Shrinku.

03. Priprema titlova
Pošto se titlovi na DVD spremaju u četverobojnu bitmap sliku potrebna je konverzija (renderiranje) titlova. Za pripremu i konverziju titlova upotrijebit ćemo Txt2Sup, no osim njega možemo se poslužiti i programima kao što su Srt2Sup ili SubtitleCreator.
Polazim od pretpostavke da imate sređeni odgovarajući titl, odnosno da je vrijeme prikaza titlova točno. Kako se prilagođava titl ovdje neću objašnjavati, no spomenut ću da vam u tome može pomoći Subtitle Workshop.

Pokrenimo Txt2Sup i učitajmo IFO file (Load IFO). Kako IFO file našeg DVD-a ne sadrži podršku za SUP, Txt2Sup će sam dodati potrebne boje za naš titl. Pošto se ovdje radi o NTSC DVD-u potrebno je to obilježiti ukoliko Txt2Sup to nije napravio automatski jer može doći do nepravilnog prikaza titlova.
Učitajmo titl (Load Srt, Sub, Txt). Txt2Sup nam kao predložak daje svijetlu sliku s mnogo boja koja nam pomaže da što bolje odredimo boje titlova. Defaultne postavke su standard za titlove na DVD-u koje bi trebale zadovoljiti skoro svih. Ipak, moguće je mijenjati boje titla, položaj titla na ekranu, font, stil fonta te veličinu fonta. Svaka promjena bit će vidljiva na slici. Ne zaboravite Font Charset postaviti na EastEurope.
Kada ste sve postavili kako treba kliknite na Generate Sup. Txt2Sup će započeti konverziju i na kraju zajedno sa konvertiranim titlom pod imenom Generated.sup spremiti i Txt2Sup_Help_File.txt file u kojem se nalaze oznake boja koje koristi vaš titl.

04. Spajanje
Vrijeme je da sve zajedno spojimo u novi DVD. Pokrenimo IfoEdit te u padajućem izborniku DVD Author odaberimo Author new DVD.


Otvorit će nam se novi prozor u kojem ćemo prvo dovući video stream, zatim audio stream te na kraju titlove. Kada obilježimo naš audio stream pridružimo mu odgovarajući jezik lijevo u padajućem izborniku. Isto ćemo napraviti i za titlove.
Potvrdimo pritiskom na OK, odredimo destinaciju i spajanje će započeti…
Nakon nekoliko minuta u glavnom prozoru IfoEdit-a dobit ćemo informacije o našem novom DVD-u.
Jedino što je ostalo jest da u IFO DVD-a upišemo oznake boja titlova. U gornjem dijelu prozora kliknemo na VTS_01_0.IFO, potom na VTS_PGCITI i zatim na VTS_PGC_1.
Primijetit ćete da se u donjem dijelu prozora informacije izmjenjuju. Pronađite linije koje opisuju oznake boja titlova (Color 0 Y Cr CB, Color 1 Y Cr CB, Color 2 Y Cr CB i Color 3 Y Cr CB) te upišite nove vrijednosti koje vam je Txt2Sup ispisao u Txt2Sup_Help_File.txt datoteci.
To ćete napraviti tako da dvaput kliknete na liniju pri čemu će vam se otvoriti novi prozor u kojem ćete upisati zadane vrijednosti.
Oznake boja za titlove najčešće imaju ove vrijednosti:

Color 0 Y Cr CB = 00 80 80
Color 1 Y Cr CB = 55 80 80
Color 2 Y Cr CB = AA 80 80
Color 3 Y Cr CB = FF 80 80
Spremimo naš novi IFO pritiskom na Save. IfoEdit će nas upozoriti da IFO već postoji, no mi ćemo snimiti novi preko staroga. Prilikom izlaska iz programa IfoEdit će nas upozoriti da naš materijal nije spremljen te nas ponovno pitati da li ga želimo spremiti. Ignorirajte ga. Smile

05. Provjera i snimanje
Jedino što nam je preostalo za kraj jest da provjerimo da li naš novi DVD radi kako treba. Osobno preferiram PowerDVD, no to može biti bilo koji drugi player.
Ako ste zadovoljni dobivenim rezultatom možete prijeći na snimanje.
avatar
ismet222
Admin
Admin

Birthday : 1965-09-24
Broj postova : 270
Join date : 2009-09-06
Age : 53

Vidi profil korisnika http://www.ismet222.webs.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu